Primer dobre prakse koleginice Sandre Žarković

Za gotovo svaku temu koja se tokom školske godine obrađuje postoji veliki broj priručnika, praktikuma i metodičkih saveta. Ipak, čini mi da je malo ideja koje su posvećene poslednjim časovima u školi.
Poslednje časove trebalo bi, načelno, iskoristiti za sistematizaciju gradiva i popravljanje ocena. Veoma često, učenici poslednje časove stranih jezika provode gledajući film ili u nekim aktivnostima van učionice. S obzirom na to da su prošlogodišnji poslednji dani u školi za mene zaista i bili poslednji dani u toj školi, sa decom u OŠ „Aleksa Šantić“ u Stepanovićevu sam, iako su se deca nadala da ćemo sistematizaciju gradiva uraditi u školskom dvorištu, ostala u učionici.
Sa učenicima 5. i 6. razreda, čas je počeo tako što smo počeli razgovor o raspustu na srpskom jeziku. Deca su i pre ulaska u učionicu počela da pričaju o tome gde ko ide na more i ko već poslednje nedelje školske godine provodi na moru. Postavljala sam im pitanja o tome ko će od njih gde ići tokom raspusta. Zatim sam prešla na nemački i rekla da ćemo planirati naš odmor iz snova. Napisala sam na tablu naslov „Mein Traumurlaub“.
Zatim sam podelila bele papire A4 formata presavijene na pola. Zamolila sam učenike da velikim slovima prepišu naslov i objasnila sam im da je to njihova sveska za planiranje odmora. Na projektoru sam prikazala slajd sa nedovršenim rečenicama, koje su oni trebali da završe po sopstvenom izboru.
Rečenice, koje su bile napisane na slajdu su:
Ich mag gene Urlaub im……. (Winter/Sommer)
Im Urlaub möchte ich gerne ………… haben. (Abenteuer/Entspannung)
Ich mag….. (Strand/Berge/Städte)
Mein Liebligsland ist ……..
Dok su deca pisala, prolazila sam kroz učionicu i pomagala učenicima, kojima je potrebna pomoć. Kada sam videla da je većina učenika završila, zamolila sam nekoliko učenika da pročitaju svoje radove.
Nakon toga, prikazala sam učenicima slajd na kom je pisalo da svako od njih dobija 2000 evra za odmor. Učenicima sam podelila laminirane folije „Reisekatalog“ odnosno katalog za putovanja.
Katalog za putovanja podeljen je u 5 kategorija:
1. destinacija – na koji kontinent putuju;
2. način putovanja – automobilom, autobusom, avionom, brodom;
3. smeštaj – u šatoru, u kamp kućici, u stanu, u luksuznom hotelu;
4. hrana – samostalno spremanje, brza hrana, u restoranu, u supermarketu;
5. aktivnosti – osamnaest različitih aktivnosti koje se mogu raditi na odmoru.
Učenici su trebali da isplaniraju letovanje od 6 dana u kojima će svaki dan morati da potroše novac za smeštaj, barem dva obroka i tri aktivnosti.
Uz mnogo smeha, crtanja i računanja, učenici su pravili svoje planove za odmor. Za vreme planiranja, obilazila sam učionicu i pomagala učenicima, kojima je bila potrebna pomoć. S obzirom na to da su u pitanju deca starijeg osnovnoškolskog uzrasta, ono čemu se nisam nadala je da će se mnogi učenici truditi ne samo da pažljivo sračunaju koliko novca troše, nego i da uz to što pišu urade i prelepe ilustracije.
Učenici su kroz rad na planiranju odmora ponovili vokabular i konstrukcije vezane za predloge sa dativom i akuzativom (Ich reise nach Griechenland. Ich fahre mit dem Auto. Ich schlafe in einem Hotel.), upotrebu prezenta, ali i prezenta modalnih glagola (Ich möchte schwimmen.).
Deset minuta pred kraj časa, zamolila sam neke učenike da pročitaju svoje planove.
Dala sam priliku svim učenicima da pročitaju plan barem za jedan dan ili da kažu koliko su ukupno novca potrošili.
Većina učenika bila je štedljiva i potrošili su manje od 2000 evra. Niko nije potrošio celu sumu.
Na kraju sam im rekla da ukupna suma za trošak putovanja avionom, šest noćenja u luksuznom hotelu, dvanaest obroka u restoranu i svih osamnaest aktivnosti ne prelazi sumu od 2000 evra.
Deca su bila razočarana i rekla su da bi, da sam im to na početku rekla, verovatno svi išli i na dve aktivnosti koje su koštale 35 i 50 evra, a niko ih nije upisao u plan.
Zaključila sam čas tako što sam im rekla da će im se isto tako u životu učiniti da za nešto nemaju dovoljno vremena ili novca, a u stvari, uz pažljivo planiranje, sve je moguće. Rekla sam im da pažljivo planiraju svoj raspust i da im želim da uživaju i da isprobaju što više aktivnosti. Zatim sam im podelila poklončiće za rastanak: balončiće od sapunice i čokoladne bombonice.
Na balončiće od sapunice nalepila sam natpis “Jednostavno oteraj brigu i stres – balončićima od sapunice”, a čokoladne bombonice bile su nalepljene na laminirane kartice sa natpisom „Želim ti sunčani, veseo i šareni letnji raspust!“.
Natpis za balončiće od sapunice odštampan je na samolepljivom papiru. Bombonice sam lepila pomoću dvostrane selotejp trake.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top