Primer dobre prakse koleginica Ivane Vujić, Katarine Mirković i Dušice Rajevac

Primer dobre prakse nam šalju koleginice Ivana Vujić, Katarina Mirković i Dušica Rajevac iz Valjeva.

Povodom stogodišnjice smrti Franca Kafke, jednog od najznačajnijih pisaca 20. veka koji je pisao na nemačkom jeziku, profesorke nemačkog jezika Dušica Rajevac, Ivana Vujić i Katarina Mirković održale su u Tehničkoj školi zajedno sa svojim učenicima ugledni čas „Putovanje kroz osećanja sa Kafkom“ posvećen ovom velikom piscu. Na ovaj način su učenici tri valjevske škole, Tehničke, Medicinske i Gimnazije, imali priliku da učestvuju u realizaciji ovog nesvakidašnjeg časa.
Čas je ralizovan u kabinetu nemačkog jezika u kome su bili izloženi razni eksponati posvećeni Kafki.
Uvodni deo časa protekao je korišćenjem tehnika pozorišne pedagogije, jer su one odlično sredstvo za učenje nemačkog jezika, doprinose opuštenijoj atmosferi na času i boljem funkcionisanju grupe.
Prezentacija o životu i radu Franca Kafke i njegovim delima bila je uvod u razgovor o samom piscu. Centralna tema časa bila su osećanja, prepoznavanje istih i načini kako da ih iskažemo koristeći razne tehnike učenja. Na kraju su učenici dobili na nastavnom listiću sam početak pripovetke „Preobražaj“, a zadatak da slikovno predstave kako zamišljaju nastavak priče su veoma kreativno uradili.
Čas je završen Kafkinim aforizmom, koji je bio poruka našim đacima: „Die Jugend ist glücklich, weil sie die Fähigkeit hat, Schönheit zu sehen. Jeder, der die Fähigkeit behält, Schönheit zu sehen, wird niemals alt.“ („Mladost je srećna, jer je sposobna da vidi lepotu. A svako ko ima sposobnost da vidi lepotu ne može da ostari.“)
Grupa je posetila i dvojezičnu izložbu o Francu Kafki postavaljenoj u holu Tehničke škole, koju je pripremila profesorka Dušica Rajevac.
Profesorke Ivana Vujić i Dušica Rajevac učestvovale su na vebinaru ,,3 mal 3: Kafkas ,,Verwandlung” – Theater im Unterricht” koji je u maju držala Katarina Mirković sa dr Katom-Szilcia Bartalis, i to bila odlična priprema za čas posvećen Kafki.
Svi smo uživali i 90 minuta nam je proletelo.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top