Izveštaj sa devete skupštine Udruženja nastavnika nemačkog jezika.
Die 9. Tagung des Serbischen Deutschlehreverbandes wurde als eine trinationale Tagung vom 03.09. – 02.10.2016 in Sremski Karlovci. Den Bericht können Sie hier lesen. 

Izveštaj sa devete skupštine Udruženja nastavnika nemačkog jezika.

Die 9. Tagung des Serbischen Deutschlehreverbandes wurde als eine trinationale Tagung vom 30.09. – 02.10.2016 in Sremski Karlovci. Den Bericht können Sie hier lesen. 

Deveta skupština Udruženja nastavnika nemačkog jezika

Deveta skupština Udruženja nastavnika nemačkog jezika se održala od 30.09.-02.10.2016. u Sremskim Karlovcima u Karlovačkoj gimnaziji.

Moto ove skupštine je bio Nemački jezik kao most na putu ka Evropi i svetu, a tema Projekti u nastavi nemačkog jezika. Ova skupština je bila posebna po tome što je organizovana u saradnji sa Udruženjima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i lokalnim Gete institutima. Skupštini je prisustvovalo oko 50 koleginica i kolega iz Bosne i Hercegovine i oko 10 koleginica iz Hrvatske. Iz Srbije je bilo 97 učesnika.

Program je bio veoma bogat. Sastojao se iz ukupno 5 plenarnih predavanja i 12 radionica. S obzirom na to da se pre ovog skupa održao sastanak delegata udruženja iz regiona tj. zemalja Rumunije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije radionice su držale kolege iz ovih zemalja, kao i iz Nemačke. Radionice su bile raznovrsne i veoma interesantne, tako da su mnogi učesnici u evaluaciji naveli, da im je nedostajalo još jedno ponavljanje. To bi im omogućilo da posete ukupno tri radionice umesto samo dve.

Otvaranje skupa je bilo u Svečanoj sali Karlovačke gimnazije. Njemu su prisustvovali ambasador Švajcarske, njegova ekselencija Philippe Guex, zamenik ambasadora SR Nemačke Aleksandar Jung, kulturni ataše Austrije gospodin Johannes Irschik i zamenik direktora Gete Instituta Dr Bernd Šnajder. Otvaranje su uveličali hor Karlovačke gimnazije sa profesorom Pavlov Rastkom i učenici IVb razreda koji su spremili mali igrokaz na nemačkom jeziku, kao i učenici V razreda osnovne škole Jovan Jovanović Zmaj i nastavnica Jovanka Novović iz Sremske Kamenice i deca iz vrtića Detelina sa 4 lista i njihova vaspitačica Slavica Ninkov. Svim kolegama se zahvaljujemo na angažovanju, a učenike posebno pohvaljujemo. Gosti su bili veoma zadovoljni programom kao i ukupnom atmosferom najstarije gimnazije u Srbiji. Dobro raspoloženje se nastavilo i u Spomen biblioteci u kojoj je poslužena kafa sa tradicionalnim kuglofom. Kuglofe je napravila koleginica Sandra Urban, profesor književnosti u Karlovačkoj gimnaziji. Naš domaćin ispred gimnazije bila je koleginica Dubravka Sekulić, profesor nemačkog jezika. Pored nje ovih dana su sa nama bili i v.d. direktor mr Milovan Đurišić, informatičar Miloš Krejić i pomoćne radnice. Svima se zahvaljujemo na pomoći, a kolektivu gimnazije na gostoprimstvu. Ovu zahvalnost smo izrazili i zahvalnicom.

I ove godine smo kao i do sada organizovali izlet, ali zbog velikog broja učesnika izlet je organizovan na tri destinacije. Svaka od njih je bila veoma zanimljiva, već i zbog grupe mladih, profesionalnih vodiča koji su na veoma originalan način prikazali istoriju i sadašnjost Novog Sada, manastira Krušedol i Grgeteg kao i Sremskih Karlovaca. Izleti su uvek prilika za druženje, upoznavanje i razmenu iskustava i ono se najčešće nastavlja i kasnije u večernjim satima. Tako je bilo i ovog puta u restoranu hotela „Dunav“.

Trećeg dana skupa, u nedelju, održana je skupština udruženja na kojoj su podeljene zahvalnice i plakete. Za dugogodišnju uspešnu saradnju i podršku UNNJS se plaketom zahvalio:

1. Prof.dr Vesni Berić- Đukić
2. Prof.dr Jovanu Đukanović
3. Mirici Toma
4. Ildiko Vračarić
5. Gete Institutu Beograd
6. Gradskoj biblioteci Novi Sad

Zahvalnicom za uspešnu saradnju i podršku UNNJS se zahvalilo koleginicama:

1. Rozemari Bjelić
2. Zori Jovanović
3. Aleksandri Begović
4. Nikoleti Momčilović
5. Leonori Rakičević
6. Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu
7. Karlovačkoj gimnaziji

Nešto više o atmosferi i organizaciji Konferencije nastavnika nemačkog jezika u Sremskim Karlovcima možete saznati iz sledećih priloga:

1. Prilog TV Most

2. Đačke novine koje su nastale u toku konferencije kao rezultat rada u radionici: So entsteht eine Schülerzeitschrift koju je držala koleginica iz Hrvratske Lea Lesar zajedno sa kolegom Krešimir Golubom. pdf

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top